Spanien har börjat ge en tredje dos av vaccin. Det gäller främst de som bor på äldreboende och för den personer som anses tillhöra en så kallad ”högriskgrupp”.

Siffrorna från i fredags, den 8 oktober, visar att nästan 36.900.000 spanjorer fått full dos av vaccinet. Det innebär att 77,7% av landets totala befolkning (här baserat på siffran 47.450.795 personer enligt statistikverket år 2020) nu är fullt vaccinerade.

Räknar man med de som fått en av doserna så är i stort sett 80% av befolkningen behandlade.

Regionerna Asturias, Galicien, Extremadura, Castilla y Leon och Cantabria är de regioner som per idag har fullvaccinerat mer än 80% av befolkningen. Längst har Asturias kommit med 84,5%.

Kanarieöarnas siffror är lite lägre. Här är nu 74,4% av hela befolkningen fullvaccinerad och 76,5% har fått en av doserna.

Räknar man i stället på den grupp som för tillfället skall vaccineras, det vill säga personer som är 12 år eller äldre, så har vaccinationen givetvis kommit längre, procentuellt sett. För Kanarieöarna är då drygt 83% av den gruppen fullvaccinerad.

Från den 25 oktober är det också bestämt att alla personer som är över 70 år skall få en tredje dos av vaccinet. När denna gruppen är klar med sin tredje dos kommer alla över 65 år att erbjudas detsamma.
(Canarias7)

man får vaccin