Under september månad omkom 7 personer i drunkningsolyckor på Kanarieöarna. Det var den dystraste månaden hittills i år. Under juni var siffran sex personer, och februari, juli och augusti noterade 5 olyckor per månad.

Det är organisationen ”Canarias, 1500km de Costa” (Kanarieöarna, 1500km kust) som presenterar dessa siffror.

Båtolyckor flyktingar

Totalt har 39 personer omkommit i drunkningsolyckor under 2021 fram till sista september. Det är fyra fler än under fjolåret, då stränderna i och för sig var stängda under en period på grund av pandemin.

Hela 80% av olyckorna skedde då personer valt att bortse från de varningsflaggor som fanns. Bland minderåriga orsakades 95% av olyckorna av att föräldrar eller ansvariga inte övervakade barnen.

Vid sidan av de 39 dödsfall som skett under året kan man lägga till 5 kritiskt skadade personer, 20 allvarligt skadade, 37 skadade och 12 lätt skadade.

Dödsolyckorna fördelas med 15 på Tenerife, 11 på Gran Canaria 6 på Fuerteventura, 3 på Lanzarote, 2 på La Palma och 1 fall på både El Hierro och La Gomera.

Hälften av drunkningsolyckorna skedde på stränderna, medan kuststräckor/hamnar stod för 34%, naturliga havsbassänger 9% och swimmingpools 7%.

Eftermiddagarna skördade 61% av olyckorna medan förmiddagarna stod för 26% och nätterna 5%.

Av de förolyckade var 51% badande, 13% fiskare, 10% vid vattenaktiviteter och 10% dykare. Resten hamnar under rubriken ”övrigt”.
(Canarias7)

Man som drunknar