Ti dager etter vulkanutbruddet på øya La Palmas, nådde lavastrømmen havet i går kveld kl. 23.03. Den glødende lavastrømmen nådde stranden La Galeria i Los Palacios etter å ha økt farten betraktelig i de seneste timene.

Etter å ha krysset hovedveien i kommunen Tazacorte ved 20-tiden, og knapt møtt noen motstand da den sanerte bananplantasjene langs veien, la den igjen en enorm kolonne med svart røyk.

Det vulkanologiske instituttet på Kanariøyene rapporterte sent på ettermiddagen at slik utviklingen så 

Vaccinering

ville kontakten med lava og havet være svært forestående.

Tilsynelatende har lavastrømmen falt ned fra et klippeområde på ca. 100 meter før det traff vannskorpen. Dette klippeområdet ligger i en vik nær Los Guirres-stranden.

Landsbyene i området der vulkanmassen har truffet havet er Tazacorte, Puerto Naos, El Remo og La Bombilla. Innbyggerne i disse områdene er evakuert for å beskyttes mot den giftige gassen som genereres når den varme lavaen treffer havet. Det meldes imidlertid nå i ettertid at giftige gasser ikke har forårsaket skade eller fare for mennesker. Men man utelukker ikke at man også i nærstående fremtid vil måtte evakuere folk pga giftige gasser som kan oppstå.

For øyeblikket er mengden av lava mye større enn den var i forrige uke, og dessuten mye mer tyntflytende, noe som benevnes som Hawaiansk- type.

Etter at vulkanen-utbruddet igjen startet etter praktisk talt å ha vært inaktiv i nesten 10 timer, strømmet lavamassene med større intensitet enn tidligere nedover langs den samme veien som de tidligere massene hadde gått, og krysset byen Todoque. Der traff strømmen imidlertid på en barriere, nemlig Todoque-fjellet som den passerte på siden av.

I tillegg har vulkan-utbruddet i Cumbre Vieja økt utslippet av aske og askeskyene ligger nå 7000 meter opp i luften. Det er derfor sendt ut nytt farevarsel-melding til sivil flytrafikk som må være observante, men som foreløpig ikke er påvirket.

Amadores stranden