La Palma

Skremmende, men også veldig fasinerende!

Vulkanen på øya La Palma brøt ut søndag etter åtte dager med jordskjelv og femti år i dvale.

Klokken 15.10, lokal tid skjedde et eksplosivt utbrudd med en masse lava, magma aske og røyk i området Cabeza de Vaca, som ligger i kommunen El Paso på den vakre øya La Palma. Politiet Guardia Civil har evakuert mellom 5000 og 10 000 mennesker, men for øyeblikket har kommunene nærmest utbruddet forblitt utførte. Alle varsellamper lyser røde, og det er selvfølgelig stor fare for skogbrann i området. Hele planeten følger nå med argusøyne La Isla Bonita (den vakre øya, slik den kalles) og er vitne til et skremmende, men også fasinerende skue.

Selv om fagfolk og eksperter hadde spådd at et utbrudd var nært forestående, har 11 millioner kubikkmeter magma kommet opp til overflaten raskere enn forventet, og overrasket med all sin naturkraft og tyngde av lava. Det er tross alt en flytende masse på 1 075 grader som beveger seg over landskapet.

Vulkanutbrott

Det sies at La Palma er en øy med meget porøs og fragmentert overflate, hvilket gjør det enkelt for magma å finne veien ut gjennom jordskorpen.

La Palma -vulkanen, som fremdeles ikke har fått noe navn, startet sitt utbrudd gjennom to munninger eller kratre rett i nærheten av hverandre, opplyser eksperter. Utover søndags ettermiddagen utvidet omfanget seg til hele syv munninger som sprutet ut et ildrødt lava hav, som fortsatte strømmende nedover overflaten. Dette skjedde etter to jordskjelv med stor intensitet i området, der innbyggerne la merke til en opphøyet munning som varslet utbruddet. I El Paso, den morgenen, ble de største skjelvingene registrert med en styrke på 4,2 på Richter -skalaen.

Rystelsene varslet om utbruddet som kort tid etter begynte sin vei nedover skråningen mot kysten. Så langt har mer enn tusen innbyggere måtte evakueres i områdene nær utbruddet . El Paso, Tazacorte og kysten av Los Llanos de Aridane er bare noen av kommunene som er berørt av vulkanutbruddet. I tillegg til beboere i området har også rundt 500 turister blitt evakuert. Det anslås at opptil 10 000 må evakueres, avhengig av hvor langt lavaen når.

I El Paso kan innbyggerne allerede se hvordan lavaen har vasket bort opptil åtte hus i området Cabeza La Vaca og Las Manchas, og trolig vil flere hus bli sanert før lavaen når kysten. Vulkanens har allerede ødelagt fem veier, noe som har tvunget fram evakuering av befolkninger på grunn av fare for isolasjon mer enn noe annet. For øyeblikket er det ikke meldt om noen personskader. Også husdyr og buskap blir evakuert.

Vulkanutbrott

Røyk og aske gjør luften farlig for mennesker og dyr, i tillegg til at den reduserer sikten. Askealarm er aktivert, og befolkningen har blitt bedt om å bruke lange klær som dekker armer og ben og om mulig ikke forlate husene sine. Vulkansk aske, som kan inneholde glødelementer, kan forårsake hudirritasjoner, luftveisproblemer og øyeskade.

Flyplassen fortsetter å fungere normalt, og Cabildo (øyrådet) på La Palma ber om nabolag om dugnad og samarbeide slik at man passer på hverandre og oppmuntrer hverandre til å holde seg borte fra vulkanområdet. Som presidenten for øyrådet påpekte i går kveld, er det viktige å beskytte deg selv, fordi ”det blir tid til å se vulkanen senere.” Det er ingen tvil om at vulkanen også tiltrekker seg både fastboende og turister som ønsker å se dette naturfenomenet på nært hold.

Spanias president Pedro Sánchez, og den kanariske presidenten Ángel Víctor Torres sammen med blant annet den militære beredskapsenheten, har allerede reist til området. Samtlige kanariøyer trer støttende til, og sender sine ulike styrker for å hjelpe til med evakueringer, montering av nødinfrastrukturer og for å dempe mulige skogbranner som kan bryte ut.

Den eldste befolkningen på La Palma er kanskje de som tar vulkanutbruddet med størst ro. De har nemlig vært med om dette tidligere. Allerede i 1949 brøt vulkanen San Juan ut i dette området. Og for snart 50 år siden, i oktober 1971 var det utbrudd igjen. Etter 50 år i dvale har altså kammeret av magma blitt så høyt at den presses opp mot overflaten, og i skrivende stund renner det lavaelver nedover fjellsiden mot kysten. Spennende, skremmende og veldig fasinerende!

Nå spår vi en økende interesse og stor strøm av turister til den vakre øya La Palma så fort området igjen blir erklært trygt. Hvem vil la sjansen til å se en aktiv vulkan gå fra seg?