Ön La Palma upplever för närvarande stor vulkanisk aktivitet. Vi har tidigare skrivit om hur hundratals skalv uppmätts på ön de senaste dagarna. Flera utbrott har varit av styrka 3+ grader på Richterskalan, och har kunnat kännas av befolkningen på ön.

Nu har man också kunnat se olika förändringar i marken i området där skalven håller på. Enligt myndigheterna handlar det om en ”signifikant” förändring förändring av landskapet.

”Instituto Volcanologico de Canarias” har också upptäckt en “liten reservoar med magma” i området där skalven sker. Man uppskattar mängden till 11 miljoner kubikmeter magma inne i ”Cumbre Vieja” där skalven sker. Magman finns på 6-7 kilometers djup.

Myndigheterna fortsätter att ha området klassificerat som ”gul avisering”, vilket innebär att man följer utvecklingen noga och ber befolkningen hålla sig ajour med vad som sägs från myndigheternas sida.

Gps karta med områden markerade

Det rödmarkerade är områden där marken har lyft sig, upp till 6cm

Från vulkaninstitutet säger man dessutom att man inte kan bortse från att den seismiska aktiviteten kan komma att öka de närmaste dagarna.
(Canarias7)

Bild på krater
Bild på krater Duraznero, vulkanen San Juan, i området la Cumbre Vieja på ön La Palma