Med tanke på de senaste 18 månaderna så är det fantastiskt att läsa om en sektor som idag söker med ljus och lykta efter mer personer.

Det gäller bygg och konstruktionssektorn på Kanarieöarna. Men det är inte alltid plus och minus stämmer.

Idag finns det drygt 20.000 personer som är anmälda som arbetslösa just i denna sektor på öarna.

Byggarbetare på stege

Samtidigt meddelar företagarorganisationerna att man räknar med arbetsbrist inom kort. Med ”inom kort” syftar man till den hjälp som är aviserad från EU och där den stora delen av den ekonomiska hjälpen kommer att hamna inom sektorn. Det kan gälla nya byggnationer eller nya infrastrukturer. Men även underhåll och renoveringsarbeten kommer att skjuta i höjden räknar man med.

Men, problemet idag är att många av de som idag är arbetslösa inom yrket, inte är kvalificerade för de jobb som finns/kommer att finnas.

Många saknar utbildning, vilket gör att de inte kan anställas till arbeten som krävs, exempelvis elektriker, rörläggare och mer kvalificerad byggnadspersonal.

Företagarorganisationer tillsammans med de kanariska myndigheterna strävar efter att skapa utbildningstillfällen för de som idag är underkvalificerade, men detta tar sin tid. Boomen för byggnadsbranschen har redan startat och beräknas bli ”brutal” när de ekonomiska stödpaketen kommer på plats.

Under den ekonomiska krisen kring år 2008 försvann cirka 8.000 företag inom bransche. Redan då påtalades nödvändigheten av att skapa utbildningsvägar, vilket inga lyssnade på. Det är denna brist man nu lider av, enligt representanter från branschen.
(Canarias7)

Golvläggare