”El Oro Rojo de Canarias” som man kallade det på spanska, är på väg att försvinna. Det handlar om cochinilla lusen och dess användning som färgämne i matvaror, textiler och kosmetika.

Under ett par århundraden var denna industri stor på Kanarieöarna. Under 1800 och 1900 talet kom öarna att producera så mycket som 3.000 ton om året av denna lus, som ger grunden för färgämnet.

Idag är hela denna hanteringen på väg att försvinna även om det fortfarande finns ett fåtal odlingar kvar.

Dessa odlingar planterar ”tuneras”, vilket är en sorts kaktus. På dessa växter trivs cochinilla lusen utmärkt.

Den kanariska produktionen har idag svårt att försvara sig prismässigt mot de produkter som importeras från sydamerika. En av de kanariska odlarna klagar över att stora, kanariska, producenter av matvaror och drycker väljer att importera detta färgämne från Peru istället för att använda det som pruduceras här. Kvaliteten här är, enligt odlaren, betydligt bättre.

Kvinna som färgar garn

Bild ifrån artikeln: Hun kjenner lusa på ganga…

En utställning anordnas nu i Madrid där exempel på användandet av cochinillalusen kommer att visas. Utställningen startar den 17 september i Madrid och efter en månad, när den avslutas kommer utställningen att flyttas hit till Kanarieöarna för att allmänheten skall få ta del av denna tradition som är på väg att försvinna
(Canarias7)

Läs mer om denna urgamla industri i följande artiklar:
Han kjenner lusa på ganga…
Hun kjenner lusa på ganga…

Bild på man som fångar löss

Bild ifrån artikeln: Han kjenner lusa på ganga……