Lördagens strejk på handlingbolaget Groundforce på flygplatsen Gran Canaria skapar debatt. I dagens tidningar framgår det att företagarföreningen för hotell, lägenheter, restauranger och barer har bett myndigheterna på Gran Canaria att gripa in och medla i konflikten.

Företaget Groundforce tillhör gruppen Globalia, dit även flygbolaget Air Europa hör hemma. Bolaget sköter handlingen för ett tjugotal flygbolag på Gran Canarias flygplats. Bland dessa märks TUI, Transavia, Air France, Austrian Airlines, TAP, Jet2, Easyjet, Condor, Air Europa och SAS.

Folksamling

Enligt en artikel i tidningen Canarias7 så drabbades cirka 10.000 resenärer under lördagen. Totalt handlade det om 84 flyg, 42 ankommande och 42 avgående. Flera flyg drabbades av förseningar då bussar som skulle hämta passagerarna på ankommande flyg uteblev och väntetiden ombord kunde uppgå till nästan en timme.

Flera flygbolag valde dessutom att inte lasta av – och således inte lasta på – väskor för att på så sätt undvika ytterligare förseningar. Samtidigt betyder det att ankommande gäster inte fick sitt bagage med sig till hotellet och att de avresande gästerna inte fick med sig bagaget hem. Detta gällde emellertid inte alla flyg.

Fackföreningen reagerar på de ”omänskliga” arbetsförhållanden som råder. Det handlar därmed inte om lön denna gång.

Företagarföreningarna ser en uppenbar risk när en sådan här strejk utbryter precis när turismen så sakteliga börjar hitta tillbaka till Gran Canaria.
(Canarias7)

Flygplatsen Gran Canaria