Vi har väl alla känt oss osäkra på vilka regler som gäller för att ta sig från en plats till en annan under de senaste 18 månaderna ungefär. Det har varit mycket svårt att få enkla, tydliga svar. För många av oss har det skapat en osäkerhet som dels varit olustig, dels onödig. Man tycker förstås att reglerna borde kunnat skrivas på ett enklare sätt.

För de som nu väljer att flyga från Norden till Kanarieöarna är det emellertid relativt enkelt. I varje fall för dem som valt att vaccinera sig.

Amadores stranden

Per idag är följande det enda som krävs för att komma ombord på flyget i Norden och passera kontrollerna vid ankomst.

Samtliga måste ha gjort en hälsoförklaring som man kan ha med sig i telefonen eller utprintad. Detta formulär finns på www.spth.gob.es

För de som har ett Covid pass där den senaste sprutan är mer än 15 dagar gammal men inte äldre än 12 månade räcker det att ha detta tillsammans med hälsoförklaringen. Covid passet kan man ha med sig i telefonen eller utprintat på papper.

Är man inte vaccinerad ordentligt så krävs en negativ Covidtest eller ett bevis på att man varit sjuk i viruset under de senaste sex månaderna.

Väl på plats på Kanarieöarna är det bara att njuta solen… Visserligen med ansiktsmask när man är inomhus på allmän plats. Eller utomhus där man inte kan upprätthålla minimiavståndet 1,5 meter.

Det föreligger också regler för hur många som kan dela bord på restauranger och barer. Siffrorna förändras beroende på smittans utbredning, men är just nu 4 personer på Gran Canaria.

Välkomna!

(Dag&Natt)

Par på stranden