Med september månads ankommande så närmar sig skolstarten på Kanarieöarna. Rent ekonomiskt har månaden alltid varit tuff för familjer med barn i skolåldern. Dels har man precis avslutat sin semester och så skall barnen utrustas för skolstarten.

Gratis skolgång är inte att tänka på, även om man väljer att ha sitt barn på en publik skola. Man får räkna med att spendera i genomsnitt 500 euros per barn när det gäller pennor och papper, men framför allt när det gäller skoluniformer och läroböcker.

Shoppingvagn fylld med materalia

En undersökning gjord av ”La Organizacion de Consumidores och Usuarios” konstaterar att kostnaden för en familj att ha ett barn i allmän/publik skola är 968 euros per år. Väljer man en så kallad ”concertado” skola, det vill säga en privat skola som finansieras av allmäna medel, så stiger kostnaden till 2.704 euros. Och för dem som väljer att sätta sina barn i en privat skola får räkna med att betala 6.247 euros per per år.

Till viss del kan uniformer återanvändas, även om de vanligtvis utsätts för hårt slitage, samt att skolorna många gånger väljer att ändra design på kläderna varför man tvingas köpa nytt. Begagnade skolböcker har traditionellt inte varit så vanligt i Spanien, men under sommaren har antalet annonser för dessa varor stigit med 628%! Mellan september 2020 och augusti 2021 har portalen ”milanuncios” haft 120.000 annonser publicerade, och 74% av dessa nu under sommaren.
(Canarias7)

Hyllor med skolböcker