Sedan en längre tid tillbaka så samlas inte flyktingarna längre i hamnen i Arguineguin. Men de flesta flyktingar som hämtas upp av kustbevakningen anländer fortfarande till den lilla stadens hamn.

Personer från Röda Korset berättar att man fram till nu har agerat varje gång man fått reda på att en flyktingbåt varit på ingående. Organisationen har då monterat upp de mobila tälten för att kunna ta hand om de ankommande. När så polisen tagit hand om de ankomna och fört de vidare till det tillfälliga centret för omhändertagande, så plockar Röda Korset ner sina tält igen. Men vid flera tillfällen har man bara hunnit desmotera tälten innan man fått en ny avisering om ankommande flyktingar, varpå man börjat montera upp det mobila mottagningscentret igen.

För att undvika detta arbete håller man nu på att etablera ett antal baracker i hamnen som kan finnas där fast. Men inte bara för att spara in på arbetet, utan också för att kunna ge ett bättre mottagande och bättre arbetsförhållanden för personalen.

Röda Korset tar emot, erbjuder torra kläder och mat, samt gör en första hälsobedömning. Därefter tar polisen vid och för de ankomna vidare.

Man betonar att inga flyktingar längre blir kvar i hamnen i Arguineguin.
(Canarias7)

Folk i hamnen