Det är dags för årets skörd av oliver. Kanske inte något som man direkt förknippar med Kanarieöarna, men som ändå är tämligen utbrett. Framför allt är det på Fuerteventura som de större odlingarna finns.

Dels odlas oliver av privatpersoner. Avsikten är att göra olivolja eller att preparera oliverna för ordinarie konsumtion. Detta då för eget bruk eller för vänner och bekanta. Men det förekommer också större odlingar av oliver där skörden går till rent kommersiellt bruk.

Oliver på kvist

Myndigheterna på Gran Canaria har installationer som står till förfogande för alla som önskar pressa olja ur sin olivskörd. Här gäller det bara att beställa tid innan man beger sig dit. På dessa installationer följs alla normer som finns för att producera riktig olivolja.

Denna installation, ”Granja Experimental de Pozo Negro, beräknar att man kommer att behandla ungefär 130 ton oliver iår. Dessa oliver kommer då att producera ungefär 13.000 liter olivolja.

Lägger man så till det som produceras utanför denna installation tror man att året kommer att ge 30.000 liter olivolja, som skapats av de cirka 300 ton oliver som skördas totalt.

Skörden av de tidiga sorterna har påbörjats under augusti, medan de senare sorterna inte kommer att vara färdigskördade förrän i månadsskiftet september – oktober.

Årets skörd ser ut att bli lite bättre än fjolårets.
(Canarias7) 

På kanarieöarna finns många olivodlingar, på ön Gran Canaria närmare bestämt i byn Santa Lucia finner man en av de största läs mer här: –en kilde til ekstra jomfruelig olivenolja

Spanien är känt för sina mycket exklusiva olivoljor se: Ekstra jomfrulig olivenolje er på moten

Olivpress Pozo Negro

Olivpress Pozo Negro