Spanjorerna har verkligen fått upp ögonen för husdjur. Efter isoleringen och den efterkommande ”alarmperioden” i landet har antalet hushåll som valt att skaffa ett husdjur ökat med mer än 40% på sina håll.

Husdjuren skall registreras enligt spansk lag, men långt ifrån alla följer dessa normer. Därför är antalet husdjur en uppskattning, som dock hamnar på ungefär 13 miljoner husdjur i landet. Detta på drygt 47 miljoner invånare.

Vad händer då med dessa husdjur under semestertiderna?

Ja, en undersökning visar att mer än 85% av ägarna gärna vill resa tillsammans med sina ”mascotas”, som de

Hund i hundstol

Strävan är så pass stark att hela 49% av de tillfrågade menar att de ändrat sina semesterplaner bara för att kunna ta med sig sina husdjur.

De allra flesta väljer bilen för att förflytta sig. Uppskattningsvis handlar det om cirka 90% av de som reser med djur. Här skall man dock ha i åtanke att just under de två senaste Covid somrarna så har resorna med bil generellt ökat medan tåg och flyg minskat.

Folket från Madrid, Andalucia och Baskien är de som helst reser med sina djur. De anger att de har med sig sina husdjur på 70% av de resor som genomförs.

Dessvärre finns det, enligt undersökningen, många som inte säkrar sina djur under bilresan. Så många som 45% erkänner att de inte följer de regler som gäller och 20% säger att de emellanåt har låtit djuret vara fritt i fordonet.

Regler är till för att följa och böter för att inte ha säkrat djuret ordentligt kan medföra böter från 80 till 500 euros.
(Canarias7)

Hund med solglasögon