Samtliga kanariska öar fortsätter att vara i samma restriktionskategori i ytterligare en vecka. Detta beslut fattades av de kanariska myndigheterna vid deras möte på torsdagen. Detta innebär att både Tenerife och Gran Canaria är i kategori 4, vilket är den allvarligaste kategorin. Fuerteventura är i kategori 3, Lanzarote, La Graciosa och La Palma i kategori 2 samt La Gomera och El Hierro i kategori 1.

Nivel områden

Myndigheterna förtydligar att antalet smittade sjunkit kraftigt under den senaste veckan, men att man föredrar att lämna restriktionerna på samma sätt i en strävan att få ännu bättre siffror.

Samtliga indikationer pekar just nu på en nedgång av smittan på öarna, förutom antalet inlagda på intensivvårdsavdelningarna, vars siffra ökat något under den senaste veckan.

I genomsnitt har den dagliga minskningen av smittofallen under senaste veckan uppgått till 37% jämfört med veckan innan. Detta gäller generellt för samtliga öar utom Lanzarote där siffrorna varit kvar på samma nivå.

Den variant som skapar mest smitta nu är Delta varianten som man uppskattar vara orsaken till drygt 89% av de nya fallen.

Medan det genomsnittliga behovet av ordinarie sjukhussängar sjunkit från 339 till 291 under den senaste veckan är situationen omvänd när det gäller intensivvården. Här har behovet gått från 100 till 106 platser.

Genomsnittsåldern för personer inlagda på sjukhusen under de senaste 15 dagarna är 62 år, medan den på intensivvårdsavdelningarna är 57 år. 24% av de som är inlagda på intensivvårdsavdelningarna under de senaste 15 dagarna har varit mellan 12-39 år gamla.

Till sist konstateras det att 64% av de som var inlagda på ordinarie sjukhussängar under de senaste två veckorna var personer som inte var vaccinerade. Talet för de inlagda på intensivvårdsavdelningarna var 81%.
(Canarias7)

Folk på gatan