Det förekommer ofta små jordskalv på och runtomkring de kanariska öarna. Detta anses som fullt normalt i ett vulkaniskt område som dessa öar är.

Inte heller utgör dessa skalv någon fara för befolkningen. Dels för att de är svaga och dels för att de ofta sker på stora djup, och ute till havs.

Spaniens högsta berg, Teide, finns på Tenerife. Området kring Teide är ett aktivt vulkaniskt område, varför skalv anses vara normalt här. Ibland sker det emellertid fler skalv än vanligt. Tidningen Canarias7 skriver att mellan 21.01 på måndagskvällen och fram till 04.32 på tisdagsmorgonen så upptäcktes 30 olika skalv. Alla väldigt svaga och på 8 till 23 kilometers djup.

Faktum är att under juni månad så registrerades 182 jordskalv på Kanarieöarna. Det enda skalvet som noterades av befolkningen var ett skalv som skedde väster om Fuerteventura på fyra kilometers djup. Skalvet skedde den 28 juni och märktes i orten Pajara på ön.

Mellan Gran Canaria och Fuerteventura noterades 5 mindre skalv under juni. Att jämföras med 57 skalv som skedde mellan Gran Canaria och Tenerife.
(Canarias7)

Vaccinering