Gran Canaria Walking Festival

Gran Canarias egen Camino de Santiago har huvudrollen under denna Festival, som anordnas för 10:e året

Vandrare på kullarna

Annons

  • De fyra etapper som ingår i årets program går längs Gran Canarias ”Camino de Santiago” som är 6,6 mil lång.
  • Årets upplaga av festivalen äger rum 28 – 31 oktober. En nyhet är familjevandringen till Caldera de Bandama, måndag 1 november.

Det är tionde året i rad som internationella Gran Canaria Walking Festival 2021 firas, nu mellan 28-31 oktober. Huvudrollen har Gran Canarias ”Camino de Santiago”, eftersom helgonet Santiago uppmärksammas i hela landet under jubileumsåret 2021. Festivalen organiseras av föreningen Gran Canaria Natural & Active som på detta sätt vill uppmärksamma jubileumsåret och samtidigt visa vandrare och naturälskare från hela världen några av öns mest spektakulära landskap samt öns gastronomi, historia och folkliv. Rutten sträcker sig lite över 6,6 mil, från den södra delen av ön till den norra.

Det är inte mindre än fyra olika turer som Gran Canaria Natural & Active har planerat i år, en tur per dag. Rutterna sammanfaller med de tre etapper som utgör Gran Canarias ”Camino de Santiago”. Den första turen börjar vid fyren Faro de Maspalomas och avslutas i palmlunden Palmeral de Arteara. Den andra startar i Arteara och går till byn Tunte i kommunen San Bartolomé de Tirajana, som just är den plats där den tredje rutten utgår och som avslutas i Cruz de Tejeda.

Festivalens poster

 Den fjärde rutten inleds vid i det välkända området på toppen av ön och går sedan ner till staden Gáldar, som ligger på öns nordöstra del. Där ligger också huvudkyrkan Santiago de los Caballeros, som är den första och äldsta kyrkan utanför Europas kontinent som tillägnats helgonet Santiago. De fyra rutterna ger tillsammans en unik upplevelse som ingen vandringsälskare bör missa, eftersom de går genom arkeologiska fyndplatser, pittoreska byar, vulkaniska kratrar och spännande skogsområden. Det blir en vandringupplevelse som inte kommer att lämna någon deltagare i detta äventyr oberörd.

Kvinna njuter utsikten

Om du vill delta i Gran Canaria Walking Festival 2021 kan du precis som tidigare år anmäla dig till samtliga fyra organiserade turer eller till enstaka turer. Om du anmäler dig till att göra vandringen i sin helhet får du ett pilgrimsbevis utfärdat åt dig efteråt, som är ett officiellt dokument som intygar att man gått Gran Canarias ”Camino de Santiago”. För de katoliker som går rutten har vandringen också en religiös innebörd, eftersom påven Johannes Paulus 1992 utfärdat en bulla för all framtid om syndernas förlåtelse för den katolik som genomför vandringen.

De guider som följer med längs Gran Canarias ”Camino de Santiago” är specialiserade på vandring och språk och de berättar om natur, folkliv och kultur under turen. Det ingår också provsmakning av kanariska produkter, picknick eller en enklare lunch samt ansvars- och olycksförsäkring. Dessutom kan deltagarna få fina presenter.

Vandring för hela familjen
Ytterligare en nyhet för denna tionde upplaga av vandringsfestivalen, är en tur som är gjord särskilt för barnfamiljer och som går av stapeln den 1 november.

 Det är en cirkulär vandring som går förbi Pico y la Caldera de Bandama, som är klassat som naturminne. Stigen går in i en utsökt vacker vulkankrater som rymmer historia från öns första befolkning. I den här rutten ingår transport, frukost-picknick, guide, försäkring och en och annan överraskning.

Föreningen Gran Canaria Natural & Active ser dessutom till att följa alla hälsorekommendationer som utfärdas av spanska hälsomyndigheter, för att kunna garantera smittskydd för deltagare och personal och på samma gång kunna erbjuda en underbar upplevelse.

Denna årliga vandringsfestival har gott renommé bland vandrare i hela världen och är sponsrad av Gran Canarias ö-styre genom Gran Canarias turistråd.

Redan nu går det att anmäla sig till festivalen via webbsidan för Gran Canaria Walking Festival 2021: www.grancanariawalkingfestival.com

Gran Canaria Natural & Active
Gran Canaria Natural & Active ger dig möjlighet att upptäcka Gran Canarias imponerande natur. Det är en ö med oändliga nyanser i en natur som utnämnts till biosfärområde, som innehåller världsarv och som också är en av de bästa platserna i världen för att studera stjärnor, s.k. Dark-sky Preserve.

På Gran Canaria finns många casas rurales, d.v.s. boenden i lantlig miljö med lugn och ro med kontraster som överraskar. Det finns total 27 casas rurales och 7 hoteles rurales: Hotel Rural Fonda de la Tea, Hotel Rural La Hacienda del Buen Suceso, Hotel Rural Las Calas, Hotel Rural Las Longueras, Hotel Melva Suite, Hotel & Spa Cordial Roca Negra och Hotel Las Tirajanas, som ingår i Gran Canaria Natural & Active som borgar för kvalitet. En katalog med information om friluftsaktiviteter har getts ut i samband med detta, som hjälp för att kunna upptäcka allt som Gran Canaria har att erbjuda när det gäller friluftsliv. Climbo och Vivac Aventura är samarbetspartners för den som vill aktivera sig i naturen under semestern och företaget Turinka Canarias erbjuder spännande kulturella rutter.

Ön har också en intressant forntid då en ursprunglig befolkning levde här. De arkeologiska fynd man gjort har inte sin motsvarighet på någon annan ö i världen med fyndplatser som La Fortaleza, där det bland annat finns hällristningar och försvarsmurar.

På Gran Canaria kan man också få själva landskapet på flaska. De som gör vin här lägger ner mycket känsla och passion i odling och tillverkning.

Casa Rural Oronado

Vinerna från vingården Las Tirajanas speglar öns olika mikroklimat och Bodega Los Berrazales är dessutom en av de få platser i Europa där det odlas kaffe.

Boka din vistelse och naturupplevelse på:  www.grancanarianaturalandactive.com