Efter högsta domstolens beslut att inte tillåta utegångsförbud för öar som befinner sig i kategori 4, undersöker myndigheterna nu möjligheten att förlänga restriktionerna som gäller max antal människor som får samlas tillsammans. Såväl privat som på allmän plats. Avsikten är att dessa begränsningar skall gälla under augusti månad, tillika den absolut största semestermånaden i Spanien.

Den kanariska högsta domstolen har redan i maj gått med på detta önskemål fram till nu, och förhoppningen är att detta står sig när den nya förfrågan framförs.

Inga begränsningar finns när det gäller personer som bor tillsammans. Däremot om det gäller grupper som inte är boendes under samma tak, eller grupper som består av bägge alternativen, så får högst 10 personer mötas på öar i kategori 1. I kategori 2 är antalet 6 personer och i kategorierna 3 och 4 gäller 4 personer.

Samtidigt meddelas att man nu börjar vaccinera alla personer över 14 år. De unga kan vaccineras utan att behöva beställa tid. Speciella tider gäller för dessa och ett visst antal doser vaccin per dag. Därefter vaccineras man fram till vaccinet för dagen gått åt. Denna vaccinering sker paralellt med den vanliga vaccineringen av personer som beställt tid.

Tiderna varierar lite grann mellan olika vaccinationscenter. Infecar/Las Palmas 15.30 – 18.00, Hospital Doctor Negrin 11.00 – 19.00, Terrero de lucha de Pedro Hidalgo 09.00 – 13.00 och ExpoMeloneras i syd 15.30-18.00. Från måndag till fredag.
(Canarias7)

Presskonferens