Det blev en hektisk lördag för kustbevakningen. Båtar med flyktingar upptäcktes både vid ön El Hierro, Fuerteventura, Tenerife och Gran Canaria.

Först upptäcktes en flyktingbåt mer än 100km söder om El Hierro. Det var ett fraktfartyg som upptäckte den. Ombord fanns 35 personer varav 12 kvinnor och åtminstone en minderårig. Alla fördes till hamnen La Restinga på el Hierro.

Vid midnatt fördes 57 personer från en andra båt till hamnen i Puerto del Rosario på Fuerteventura. 15 kvinnor, 5 barn och resten var män.

Under tiden upptäckte en färja tillhörande Fred Olsen ytterligare en flyktingbåt på södra Tenerife. Här reste 59 personer, varav 33 kvinnor, 7 barn och resten män. Alla fördes till hamnen i Los Cristianos på Tenerife där ett av barnen fördes till sjukhus, allvarligt skadad.

Strax efter klockan 22.00 upptäcktes ytterligare tre båtar – två utanför Gran Canarias kust och ytterligare en vid Fuerteventura. I denna sista fanns 34 personer, 29 män, 4 kvinnor och ett barn.

En båt som upptäcktes strax söder om Gran Canarias kust var så pass nära att den för egen maskin landande vid kusten alldeles bredvid fyren i Maspalomas.

Den andra båten hittades betydligt längre söderöver och omhändertogs av ytterligare en av kustbevakningens båtar. Hur många som befann sig ombord på dessa är inte offentliggjort.
(Canarias7)

Flyktingar ankom 4 öar