Covid pass, grönt pass… ja, kärt barn har många namn.

Spanien har deltagit i en test beträffande det nya ”covid passet”, vilket gjorde att bosatta i landet redan i början av juni kunde ladda ner en app och komma åt sitt certifikat.

Denna app – miHistoria – kan laddas ner från app store eller google play. Men eftersom innehållet i appen speglar personens hela hälsohistorik så krävs lite omständiga sätt för att kunna logga in.

Mobiletelfon med App

Bland annat måste man hämta ut koder hos den lokala vårdcentralen.

För att göra detta enklare har nu hälsomyndigheten kommit ut med en web sida där man enkelt kan ladda ner sitt certifikat.

www.miCertificadocovid.com är namnet. När man loggar in här så ombeds man att ange motsvarigheten till sitt personnummer. För spanjorer sitt DNI och för utlänningra, bosatta på Kanarieöarna, sitt NIE nummer. Dessutom får man uppge sitt mobiltelefonnummer (som skall vara detsamma som finns registrerat hos hälsomyndigheten).

När man gjort detta sänds en kod till telefonnumret, vilken man skriver in på den sida som kommit upp på skärmen. Därmed har man tillgång till sitt certifikat.

När vi provade detta idag, onsdag, så dröjde det länge innan koden skickades till telefonen, förmodligen på grund av nyhetens behag. Men koden kom och vi kom in på våra respektive certifikat.
(La Provincia + Dag&Natt)

Resenär på flygplats