Den kanariska regeringen beslutade igår, onsdag, att flytta tillbaka Tenerife till restriktionsnivå 3 efter att ha varit i kategori 2 under flera veckor. Anledningen är det ökade antalet smittade som rapporteras från ön.

Öarna Lanzarote och Graciosa fortsätter att vara i kategori 2 medan Gran Canaria, Fuerteventura, El Hierro, La Gomera och La Palma tillhör kategori 1.

Förändringen på Tenerife innebär bland annat att restauranger och barer får lov att stänga inomhus, medan eventuella terrasser får fyllas till maximalt 75%. Dessutom begränsas antal personer vid varje bord till 4 personer och lokalerna måste stänga 23.00.

Beslutet har mottagits skeptiskt från flera håll. Talesmannen för oppositionen anser att det är en ”skam” att den kanariska regeringen väljer att stänga inomhusserveringen på barer och restauranger.

Borgmästaren i huvudstaden Santa Cruz anser att det är oerhört ojuste mot staden att stänga ner delar av den ekonomiska verksamheten. ”Ett hårt slag mot öns ekonomi och mot folket som bor på Tenerife” avslutar han.
(Canarias7)

Borgmästare Santa Cruz

Borgmästare St. Cruz de Tenerife José Manuel Bermúdez