Siffror från i fredags visar att 29,4% av den spanska befolkningen nu fått ett komplett vaccin mot coronaviruset. I siffror betyder det nästan 14 miljoner människor.

Totalt har de spanska hälsomyndigheterna använt 35,5 miljoner doser vaccin av de drygt 39 miljoner som landet mottagit.

Ser man på de som åtminstone fått en dos vaccin så uppgår antalet vaccinerade till 47,9% i landet. 

Vaccin Sprutor

Som vanligt är det de norra delarna av landet som kommit längst. I regionen Asturias till exempel är 37% av befolkningen fullt vaccinerade och 60,3% har åtminstone fått en dos.

Längst ner på listan över de spanska regionerna ligger fortfarande de man skulle tro var ivrigast att få befolkningen vaccinerade. Det vill säga de två stora turistregionerna Kanarieöarna och Balearerna (Mallorca etc).

Kanarieöarna har nu 25,6% av sin befolkning fullt vaccinerad medan 43,1% har fått åtminstone en dos. Balearerna ligger snäppet efter med 24,5% respektive 41,5%.

Utbredningen av den indiska varianten av smittan har nu fått de spanska hälsomyndigheterna att värdera om man skall tidigarelägga den andra dosen. Idag går det hela 12 veckor mellan första och andra dosen av AstraZenecas vaccin till exempel.

Vissa spanska regioner, såsom Madrid, Katalonien, Andalucia och Galicien, har redan satt igång en tidigareläggande av den andra dosen.

(än en gång påminner vi om att siffror som gäller hur många som vaccinerats kan variera från plats till plats. Detta då vissa anger antalet vaccinerade i förhållande till landets befolkning, medan andra anger antalet i förhållande till den del av befolkningen som skall vaccineras – i Spanien just nu personer över 18 år.)
(Canarias7)

Amadores stranden