Coronasmittan är låg på Kanarieöarna. Och situationen skulle kunna sägas vara under kontroll om det inte var för Tenerife. På den största ön ökar smittan vilket innebär att den samlade smittokvoten på Kanarieöarna inte ser så bra ut.

Bland annat var 140 av de 188 nya smittofall som upptäcktes under gårdagen, fredag, på Tenerife.

I och med ökningen på Tenerife så hamnade smittokvoten under sju dagar på 46,5 vid fredagens rapport. Det är för första gången på mycket länge högre än genomsnittet för hela Spanien, som igår var 43,6 fall.

Isolerat Tenerife var smittokvoten under sju dagar uppe i 77,9 på ön.

Den kanariska regeringen träffas på nytt på onsdag i nästa vecka för att avgöra om man måste höja restriktionsnivån på Tenerife. Under tiden jobbas de ihärdigt både med kommuner och ö-ledning för att få bukt på problemet.

Från myndigheternas sida ser man mycket allvarligt på problemet. Dels på grund av de hälsomässiga orsakerna, förstås, men också ur ett rent ekonomiskt perspektiv. Kanarieöarna bedöms ofta som en enhet när det gäller smittan och med den stora spridning som nu sker på Tenerife så hamnar hela ögruppen utanför de ”gröna” eller ”säkra” destinationerna rent turistmässigt.
(Canarias7)

Se statistik ö för ö, klicka på bilden:

Statistiksida