I Spanien råder en lag som kräver att vi använder ansiktsmask såväl inomhus som utomhus. Detta oavsett om vi kan upprätthålla det minimiavstånd på 1,5 meter som lagen föreskriver.

Lite naggad i kanten blev denna lag när man valde att göra den lite mer flexibel och tog bort kravet när man befann sig på stränder eller vid poolen. Nu kan det se ut som om vi går mot ytterligare förbättringar.

Kvinna med mask

Enligt Spaniens president, Pedro Sanchez, så kommer kravet på användandet av masken utomhus snart att vara över. Anledningen är dels att smittokvoten i Spanien sjunker snabbt. Dels att vaccinationen går enligt plan och att man räknar med att ha 15 miljoner personer fullvaccinerade inom några dagar och 50% av befolkningen med åtminstone en dos inom några veckor.

Många av de spanska regionerna är klara anhängare av att lagen kring användandet mjukas upp. Hit hör till exempel både Katalonien (Barcelona) och Madrid. Men även Valencia, Murcia, Castilla la Mancha, Balearerna och Aragon finns med på denna lista.

Dock förekommer ett motstånd mot uppluckrandet av kravet från Extremadura, Andalucia, Navarra och Baskien. Här menar vissa att man borde avvakta fram till dess smittokvoten är nere på 50 fall under 14 dagar (per 100.000 invånare) eller till dess man har fullvaccinerat 50% av befolkningen.

Presidentens uttalande tolkas dock som om att kravet på ansiktsmask utomhus där man kan hålla minimiavståndet kommer att försvinna i slutet av juni eller början av juli.
(Canarias7)

2 kvinnor med mask