Den kraftigt minskade trafiken på Spaniens flygplatser har gjort att många butiker valt att stänga dörrarna. För tillfället eller för alltid – det vet man ännu inte.

Gran Canarias flygplats och även den ”lilla” flygplatsen på Tenerifes norra del (Los Rodeos) har ungefär 35% av butikerna öppna. De allra flesta med mindre öppettider än vanligt.

Lanzarotes flygplats och Tenerife söder (Reina Sofia) är mer beroende av den brittiska turismen som ännu inte kommit igång. Därför är inte mer än cirka 20% av butikerna öppna.

AENA (aeropuertos españoles y navegación aérea) är den organisation som driver flygplatserna i Spanien. De har gått ut benhårt mot alla butiker, restauranger, barer och kafeterior och inte sänkt hyrorna en enda euro, trots den otroliga minskningen av flygtrafiken. Detta ända sedan början på pandemin.

AENA’s agerande har gjort att många enheter sökt sig till rättsväsendet för att försöka få till lite hjälp. Hittills har man åtminstone fått betalningsfristerna utsatta.

Nu har emellertid samtliga politiska partier i riksdagen gått ut med ett krav gentemot AENA att de skall förhandla med de som driver butiker och restauranger för att uppnå en överenskommelse som är ok för alla parter.
(Canarias7)

Butik på flygplatsen