Totalt 16 personer har avlidit på Kanarieöarna under perioden januari – maj. Till skillnad från tidigare år så är antalet turister betydligt färre. Detta är ju inte så konstigt med tanke på den aktuella pandemin. Vanligtvis är det flest utländska medborgare som drunknar, men i år utgör de bara 25% mot 75% för spanjorer.

De allra flesta som drunknat har än en gång låtit bli att respektera de röda flaggan som förbjuder bad just på grund av den ökade risken. Andra vanliga orsaker är att man badar på obevakade stränder där strömmar kan vara lömska.

Vid sidan av de som avlidit har ytterligare 47 personer varit inblandade i olyckor vid stränderna/pooler runt om på ö-gruppen. Av dessa var två personer kritiskt skadade, sex personer allvarligt, 20 måttligt skadade och 9 lätt skadade. Dessutom 10 personer som räddats utan att ha blivit skadade.

Uppdelat på de olika öarna så har 5 personer mist livet på Tenerife, Fuerteventura och Lanzarote 3 fall vardera, Gran Canaria och La Palma 2 fall var och El Hierro 1 fall.

Av de avlidna var 19% äldre än 60år, vilket tyder på en ökning av drunkningsolyckorna hos de som är yngre.

Statistiken och uppföljningen görs av av en gruppering som går under namnet ”Canarias, 1.500km de Costa” – Kanarieöarna, 1.500km kust.
(Canarias7)

Drunkning