Det ser bättre ut än på länge! Allt fler hotell öppnar efter att ha varit stängda, i många fall, i femton månader…

På Gran Canaria menar man att cirka 80% av hotellen kommer att vara öppna i juli. Tenerife, mer beroende av den brittiska turismen, är lite mer försiktiga och räknar med en 50% öppning i juli.

Samtliga tillfrågade i den artikel som presenteras i Canarias7, är dock överens om att dessa öppningar inte görs för att man förväntar sig något boom i efterfrågan.

Las Margaritas

Däremot menar många att man måste öppna olika typer av hotell för att kunna tillfredsställa det behov som finns. Hittills har de flesta hotell som öppnat varit vända åt par, medan familjehotellen håller på att vakna till liv nu.

Uppskattningsvis räknar man med ett beläggning under sommaren på mellan 40-50% med vissa toppar på helgerna tack vare den lokala och regionala turismen.

Bland de stora hotellkedjorna kommer ”Barcelo” att ha öppnat 80% av sina hotell till sommaren, på Kanarieöarna. RIU menar att man kommer att operera med 12 av sina 18 hotell på öarna. Lopesan har tolv hotell och kommer att ha åtta öppna under sommaren.

I dagsläget ser man en förbättring av bokningar från Tyskland och Nederländerna. Däremot är den brittiska marknaden ännu osäker. Jose Maria Mañaricua, ledare för turistfederationen på Gran Canaria är inte alls lika optimistisk som den kanariska regeringen beträffande britterna. Han menar att kravet på två PCR tester efter hemkomst, även om Kanarieöarna klassas på deras ”gröna” lista, gör att resandet kommer att hämmas på grund av den höga kostnaden detta innebär.

Han har samma tveksamheter när det gäller den nationella turismen. Här, menar han, är det en fråga om vilka priser som flygbolagen kommer att sätta. Och frågan är lite komplicerad. Det är nämligen så att de som är bosatta på Kanarieöarna har en subvention på sina resor till första stoppet på det spanska fastlandet. Denna subvention uppgår idag till 75% av resans pris (!). Resorna blir således väldigt billiga. Därför har många flygbolag anklagats för att ha höjt priserna kraftigt då de ändå blir relativt billiga för kanarierna. Men det innebär samtidigt att flygresorna för de som är bosatta på fastlandet blir motsvarande del dyrare.

(nämnas skall att det per idag inte föreligger några bevis på att flygbolagen agerat på detta vis). Från turistfederationen är man emellertid rädda för att flygpriserna kan komma att blir alltför höga, vilket kommer att innebära att även den inhemska turismen blir lidande.

Optimismen börjar oavsett att återvända och när det gäller bokningar inför det sista kvartalet på året så ser det rätt bra ut, menar flera av de tillfrågade.
(Canarias7 – Dag&Natt)

Poolområde på Costa Meloneras