Något som de flesta av oss kommer ihåg från förr när vi reste… Med EU har i princip benämningen tax free försvunnit, och idag är det ofta lika dyrt – eller dyrare – att handla i butikerna på flygplatser som på ordinarie butiker på andra håll.

Kanarieöarna är den enda regionen i Spanien som per idag inte har ett system där man kan få tillbaka betald moms för dem som bor utanför EU. Artikeln i Canarias7 skriver emellertid att något av ett system existerar, men på grund av dess mycket besvärliga byråkrati inte används. Däremot finns ett väl utvecklat sådant system i resten av Spanien.

Det hamnar på den kanariska skattemyndigheten att införa ett operativt system, något som försäljningsleden efterlyser stort. Till och med skrevs ett dekret under år 2018 som skulle möjliggöra detta system, men än har ingenting hänt.

Kanske är det så att prioriteten varit begränsad då det är relativt få besökare här från icke EU länder. Detta förändras emellertid kraftigt nu när turismen drar igång igen. Nu är ju nämligen Storbritannien utanför EU, och de utgör samtidigt den största marknaden för Kanarieöarna.

Enligt artikeln i Canarias7 skulle ett införande av ett dylikt system göra att handeln skulle omsätta mellan 31,5 till 37 miljoner mer än idag. Detta samtidigt som skattemyndigheten endast skulle mista ca. 3 miljoner euros. Man menar till och med att antalet turister skulle kunna öka med ca. 170.000 personer per år bara för att öarna skulle bli mer attraktiva shoppingmässigt.
(Canarias7)

Taxfree zon