Myndigheterna på Kanarieöarna ser med stort intresse på vad som sker på gränsen mellan Marocko och den spanska staden Ceuta, på nordafrikas kust.

Under den senaste tiden har Marocko valt att släppa igenom tusentals marockanska flyktingar till staden Ceuta, något som skapat kaos i staden och ett stort missnöje från spanskt håll och även från EU.

Amadores

Anledningen till den senste tidens utveckling skylls – officiellt – på att de spanska myndigheterna givit medicinsk hjälp till en ledare från det inflammerade området som en gång i tiden var spanska Sahara.

Andra menar att anledningen kan vara att rikta fokus åt ett annat håll än de missförhållanden som råder i Marocko.

Oavsett vad så finns risken att situationen skapar nya, kraftiga, flyktingströmmar från den marockanska kusten till Kanarieöarna. Givetvis något som myndigheterna här är mycket oroade för. Därför manar man till dialog och överenskommelser för att undvika ytterligare problem och flera dödsoffer ombord på båtar som försöker nå öarna.

För tillfället kan det se ut som om Marocko lyssnat på såväl spanska myndigheter som på de relativt krassa uttalanden som kommit från EU. Låt oss hoppas att det fortsätter så.

Samtidigt meddelas det att ytterligare en flyktingbåt upptäckts strax söder om Puerto Rico på Gran Canaria. Ombord fanns 68 personer som i skrivande stund håller på att föras i land i hamnen i Arguineguin.
(Canarias7)