Lördag 11.00: Ytterligare 2 hydroplan har satts in in bekämpningen av branden på tenerifes östkust. Planen har stora svårigheter att fylla sina tankar på havsytan. Det väderfenomen som just nu drar över öarna med stora vågor och mycket vind skapar stora problem. Hydroplanen har fått lov att landa på flygplatsen för att så fylla tankarna manuellt, vilket gör att det tar längre tid att nå lågorna.

Släckningsarbete

Under natten har man lyckats stoppa lågorna som nådde Nationalparken Teide under kvällen igår. Tack vare en stor insat av markpersonal som har jobbat hela natten och fått stopp på den fronten. Brandens omkrets uppnår nu 25 kilometer och med en yta på 2600 hektar.

17.30: Branden har nått utkanterna på nationalparken Teide väster om Arico. Branden har nått nivel 2 vilket betyder att Kanariska regeringen tar över kontrollen, med alla dess resurser. När en brand når nivel 2 kan regeringen kalla in militär och hydroplan till släckningsarbetet. Omkresten på branden  omfattar nu 1.100 hektar.

Det som brinner är markväxter och buskar, branden har inte nått trädtopparna vilket är posiivt. När lågorna når trädkronorna så rör den sig mycket snabbare över större distanser. Man har inte behövt avakuera någon ännu. Den södra flanken oroar mest och man försöker med alla medel se till att den inte når byn Granadilla.

15.00: En skogsbrand har brutit ut på Tenerife. De första tecknen på branden kom strax före 12.00 på torsdagen.

I området råder 25 gradig värme och en torr luft med bara 13% fuktighet. Vindstyrkorna uppgår till drygt 8 meter per sekund.

Branden, som i nuläget har en omkrets på cirka 1 kilometer, närmar sig en pinjeskog. Rökutvecklingen är kraftig och kan tydligt ses från många platser på Tenerife (se bilder och video på www.canarias7.es)

Ett flertal helikoptrar samt mer än 170 brandmän med sina fordon jobbar nu med släckningsarbetet. Det sjöflygplan som vi skrev om häromdagen, och som varit nästan en vecka på Gran Canaria för den årliga träningen, har skickats till Tenerife för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Flygplanet tillhör det spanska flygvapnet.

Branden är för tillfället utom kontroll och sprider sig norrut och västerut på ön. Branden härjar i kommunen Arico som ligger på Tenerifes östtkust mellan flygplatsen och huvudstaden Santa Cruz.
(Canarias7)

Granadilla