Det är inte helt enkelt att ta hand om en större mängd minderåriga som ankommit till öarna utan att ha med sig någon vuxen.

När det gäller flyktingar som ankommer till öarna utan att vara tillsammans med någon vuxen, så blir det de kanariska myndigheternas ansvar att ta hand om dem. För bara några dagar sedan så uppgavs det i pressen att det för närvarande fanns ungefär 2.700 personer i denna kategorin på Gran Canaria.

Ytterligare ett problem som har uppstått är att många vuxna uppger att de är minderåriga när de ankommer för att på så sätt undvika att sändas tillbaka till sitt ursprungsland.

Amadores

De kanariska myndigheterna jobbar intensivt med kontroller för att ta reda på åldern på de som uppfattas vara i en misstänkt ålder. Ett jobb som tar mycket tid.

För andra gången på några dagar uppstod också bråk i en av de provisoriska ungdomsförläggningar som finns i Puerto Rico. I detta fall handlade det om hotellet Puerto Bello, en av tre turistanläggningar som fortfarande används som flyktingmottagning.

Polisen tillkallades och tvingades använda skydd för att ta sig in i anläggningen där de som bodde där kastade allt möjligt från balkongerna.

Det hela slutade med att nio flyktingar omhändertogs av polisen. Dessutom skadades två av poliserna lätt.
(MaspalomasAhora)