Under de senaste dagarna har många av de kanariska öarna varit utsatta för kraftiga vindar. Exempelvis uppmättes vindstyrkor på upp till ca 26 meter per sekund på ön La Palma under fredagen och lördagen. Även flera andra öar utsattes för vindbyar i stormklass.

Men under lördagen märktes en förbättring och den generella varning som fanns utfärdad togs bort på de flesta platserna.

Sand blåser över vägen

Nu har man emellertid utfärdat nya varningar som gäller fram till tisdagen. I och för sig med vindstyrkor som är något svagare än de som passerade i slutet av veckan, men på sina håll kan man förvänta sig vindbyar på upp till cirka 20 meter per sekund.

Vindarna har emellertid varit lokala, och bland annat på södra Gran Canaria har vindarna varit relativt svaga i ett helt fantastiskt vårväder.

Under närmaste tiden finns också risk för att de nordöstliga vindarna för med sig lite calima, dvs vindar med en stor del sand och damm, från Afrika.

Vågorna kommer på sina håll att vara 2-3 meter höga, vilket skall jämföras med de 4-5 meter höga vågorna som uppmättes på sina håll under slutet av förra veckan.

Prognosen gäller för närvarande fram till tisdagen.
(Canarias7)

Vågor