Med bara två matcher kvar på årets fotbollssäsong i spanska La Liga, så har regeringen godkänt att vissa matcher får ha en publik.

Redan nu till helgen kommer matcherna Valencia – Eibar och Villareal – Sevilla, bägge i första divisionen, samt Castellon – Ponferradina och Lugo – Mirandes i andra divisionen, att ha publik på matcherna.

Ett krav som gäller är att orten där publik ges tillträde befinner sig i kategori 1. Vidare krävs minimiavståndet 1,5 meter under hela arrangemanget samt användande av en ansiktsmask av typen FFP2.

Det kommer inte heller att vara tillåtet att dricka, äta eller röka för publiken. Vatten, som distribueras av personalen på arenan får dock drickas.

Men de olika arenorna kommer långt ifrån att vara fullsatta. Regeringen har satt en maximalgräns på 30% av totala kapaciteten och högst 5.000 åskådare….

Samtidigt meddelas att stadion i Sevilla, där bland annat Sverige möter Spanien i EM den 14 juni, kommer att kunna ta emot 16.000 åskådare. Spanien spelar tre av sina matcher där, samt att en av åttondelsfinalerna också är förlagd till Sevilla.

Nu lär det inte dröja innan diskussionen om rättvisan i detta kommer igång. Skall vissa hemmalag få hjälp av sin publik och andra inte….
(Marca, Publico, Dag&Natt)

Publik
Publik