Viruset i sig självt har varit oberäkneligt många gånger. Så också de beslut som tas för att förhindra spridningen av detsamma. Åtmistone kan det se ut som de i en lekmans ögon.

För bara en vecka beslutade den kanariska regeringen att bibehålla utegångsförbudet efter förra söndagen då den officiella ”alarmperioden” avslutades.

Talesman regeringen

Detta fick emellertid inte gehör hos domstolen som skulle godkänna beslutet. Därmed tvingades den kanariska regeringen backa från detta förslag, något man från början hade för avsikt att överklaga till landets högsta domstol. Men det blev inte heller något av denna överklagan.

Istället beslutade regeringen under gårdagen, torsdag, att förlänga öppettiderna för barer och restauranger på öarna som tillhör restriktionskategori 1 eller 2, det vill säga samtliga kanariska öar i nuläget.

Ett beslut som kan tyckas vara tvärt emot vad man strävade efter för en vecka sedan. Samtidigt har förklaringen en viss tyngd. Det är bättre att folk samlas på barer och restauranger där en viss kontroll förekommmer. Alternativet skulle kunna bli privata fester som ofta är betydligt mer okontrollerade.

De nya öppettiderna, det vill säga fram till midnatt, träder i kraft idag, fredag.

Samtidigt skall nämnas att den kanariska regeringen kommer att överklaga att man inte fick igenom reseförbudet till och från öar i kategori 3 eller 4. Detta är i och för sig ointressant idag då alla öar tillhör kategori 1 och 2, men vid en eventuell försämring av situationen är detta förbud oerhört effektivt, enligt regeringens talesman.

Idag är Fuerteventura, La Gomera och La Palma i restriktionskategori 1. Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote och El Hierro är alla i kategori 2.
(Canarias7)

Barman serverar kaffe