Efter det att den högsta domstolen på Kanarieöarna valt att inte godkänna den kanariska regeringens förslag om att upprätthålla de restriktioner som gällt under den senaste tiden, så meddelade regeringen de kommer att överklaga beslutet. Tanken är att överklagan kommer att sändas till spaniens högsta domstol på torsdag eller fredag, efter det har domstolen 5 dagar på sig att uttala sig i saken. 

Det gäller framför allt utegångsförbudet, som varit gällande från 23.00 – 06.00 sedan Gran Canaria kom in i restriktionskategori 2. Domstolen godkände inte en fortsättning av denna begränsning av befolkningens rörlighet.

Därmed upphör utegångsförbudet från och med idag, måndag. Åtminstone fram till att den högsta domstolen i Madrid uttalar sig. Restauranger och barer fortsätter vara stängda.

Den andra punkten där regeringen inte fick igenom sina önskemål var begränsade möjligheter att ta sig till och från öar som befinner sig i restriktionskategori 3 eller 4. Domstolen menade även här att denna begränsning av rörlighet inte kan godkännas. Detta är i och för sig inget problem per idag, då ingen av de kanariska öarna befinner sig i dessa kategorier, men det kan givetvis bli ett problem om smittan skulle ta nya tag.

Även en begränsning kring religiösa akter förkastades av den kanariska domstolen
(Canarias7)

Torres