Under året 2019 var en av var fjärde dödsolycka i trafiken kopplad till alkohol. Endast allmän distraktion orsakade fler dödsolyckor.

Målet för tillfället är att halvera antalet olyckor som orsakas av alkoholintag och även av andra typer av droger.

I Spanien ökar därför antalet alkoholkontroller i trafiken.

Man använder sig av två typer av kontroll för att konstatera om förare berusat sig innan körning. Först använder man sig av en metod som indikerar om det finns alkohol med i bilden. Skulle detta vara fallet så går man vidare och mäter alkoholhalten i utandningsluften. Andra typer av droger testas genom en kontroll av saliv.

Skulle man ha mellan 0,25 – 0,50 mg alkohol per liter blod så kostar böterna 500 euros och man blir av med 4 poäng på körkortet (man har vid nytt körkort 12 poäng förenklat)

Har man mer än 0,5mg per liter blod är böterna dubbelt så dyra och man blir fråntagen 6 poäng. Upprepning av brott bestraffas med 1.000 euros i bot och 4-6 poäng.

Visar det sig att man konsumerat andra droger så är böterna 1.000 euros och 6 poäng på körkortet.

Skulle man ha högre halter av alkohol, eller andra droger, eller vägra att genomföra en test så bryter man mot lagen och riskerar upp till sex månaders fängelse. Dessutom blir man av med körkortet i ett till fyra år.
(Canarias7)

Trafikolycka