En ny lag som antogs vid ett möte i den kanariska regeringen redan den 29 april, men som inte offentliggjordes förrän igår, fredag, gör att det kan bli synnerligen kostsamt att bryta mot de regler som gäller för att hålla coronaviruset i schack.

Bötesnivåerna är indelade i tre olika klasser. Det innebär att överträdelser som anses som ”milda eller lätta” numera kan kosta från 100 till 3.000 euros. 

Polis skriver bot

Exempel på typer av överträdelser som ingår i denna kategorin är att inte bära ansiktsmask, eller att bära den utan att den täcker mun och näsa såsom föreskrivet. Att delta i ”botellones” det vill säga fester på allmän plats med mer än 10 personer anses också vara milda brott mot lagen, liksom att vägra att genomföra en coronatest eller att inte respektera utegångsförbudet.

Allvarliga brott mot lagen kan vara att delta i en ”botellon” med fler än 10 personer. Eller att inte stanna i karantän om man fått covid-19 konstaterad. Detsamma gäller om man är med och arrangerar en fest för 20-200 personer utan att ha tillstånd eller respektera säkerhetsreglerna. Allvarligt är också om ett diskotek eller liknande låter dansgolvet vara öppet för gästerna. Samtliga dessa fall – och fler därtill – kan bötfällas med summor från 3.001 – 60.000 euros.

Men ordnar man events där mer än 200 personer deltar, utan att ha tillstånd eller att allvarligt bryta mot säkerhetsbestämmelserna, ja, då kan böterna hamna på 60.001 – 600.000 euros…. Detta gäller också om antal personer en lokal är fler än dubbelt så många som är tillåtet. Dessa typ av brott betraktas då som ”mycket allvarliga”.

Vid sidan av böterna kan lokaler som används stängas i två respektive tre månader om överträdelserna anses vara ”allvarliga” eller ”mycket allvarliga”.
(Canarias7)

Poliser på gatan