På söndag upphör ”alarmperioden” i Spanien, som vi tidigare skrivit om. Den kanariska regeringen beslöt emellertid vid sitt möte under torsdagen att förlänga de gällande restriktionerna vidare. I princip kommer de att gälla fram till den 31 juli.

Detta beslut måste emellertid godkännas av den högsta domstolen på Kanarieöarna för att den skall träda i kraft. Domstolen har möjlighet att införa förändringar i innehållet.

Förutsatt att domstolen går på myndigheternas linje som betyder det att utegångsförbudet kommer att fortsätta gälla från 23.00 – 06.00. Den enda förändringen som kan komma att ske här är att Gran Canaria hamnar i restriktionskategori 1, då utegångsförbudet minskas med en timme och gäller från 00.00 – 06.00.

Vidare gäller att inresanden till ön måste kunna uppvisa ett negativt coronavirustest. För internationella resenärer är det en PCR test som gäller, medan inrikestrafiken klarar sig med en negativ antigen test.

Antalet personer som får träffas samtidigt är och förblir sex personer så länge ön är i kategori 2. Skulle man komma med i kategori 1 så utökas denna grupp till 10 personer.

Det vill säga att det ser ut som om vi kommer att leva med i stort sett samma restriktioner under ytterligare 2-3 månader.
(MaspalomasAhora)

Domare

Kanarieöarnas högsta domstol