På söndag 9 maj avslutas ”el estado de Alarma”, eller alarmperioden i Spanien. Denna period har gjort det möjligt att införa restriktioner av olika slag för att begränsa spridningen av coronaviruset. Utegångsförbud och max antal personer som får samlas på samma ställe etc är exempel på beslut som inte fått laglig genomslagskraft om inte den så kallade ”alarmperioden” införts.

Nu är ovissheten relativt stor vad som skall hända när den tas bort. Från regeringens håll har man sagt att det nu blir upp till de olika regionerna i landet att besluta vad som skall gälla. Men detta kan vara lättare sagt än gjort. Regionerna har nämligen inte den lagliga kraft som skulle behövas för att sätta in tyngre restriktioner i händelse av en försämring av virussituationen.

Många experter på Kanarieöarna menar att det hade varit mycket bättre att fortsätta med alarmperioden fram till dess att en majoritet av befolkningen är vaccinerad.

Detta, menar de flesta som uttalar sig i Canarias7 artikel, är emellertid politiskt omöjligt, då det skulle betyda stort politiskt motstånd.

Tråkigt att politiska intressen skall gå före befolkningens hälsa, menar en av de högt uppsatta på universitetet i Las Palmas, samtidigt som han tror att de respektive regionerna kommer att finna lösningar för att allt skall gå bra.
(Canarias7)

Bord på Las Canteras