Efter det möte som den kanariska regeringen hade under torsdagen informerades det om att Gran Canaria sänker sin restriktionskategori från 3 till 2. Den andra förändringen är att Fuerteventura går från kategori 2 till 1.

Informationen är mycket positiv, då den är ett klart tecken på att antalet smittade minskat avsevärt på Gran Canaria. När det gäller förändringarna i restriktionerna är skillnaden mellan kategori 3 och 2 inte så stor, som vi skrev om igår.

Inom bar och restaurangbranschen kommer dock sänkningen av restriktionskategorin att märkas kraftigt. Här betyder det nämligen att barer och restauranger får börja servera inomhus igen. I och för sig med en begränsning av kapaciteten till 50%, men skillnaden är stor för de flesta. Och speciellt för de som varit tvungna att ha stängt på grund av avsaknad av uteservering tidigare.

Uteserveringarna får nu också höjd kapacitet då 75% av utrymmet får användas.

Annars skiljer sig kategori 3 och 2 genom att sex personer nu får träffas, jämfört med fyra tidigare. Detta gäller såväl privat som offentligt och när det gäller personer som inte lever tillsammans.

Utegångsförbudet förändras inte, och vi får fortsätta att hålla oss hemma mellan 23.00 och 06.00.

Från och med idag kan man också lämna eller komma till alla öar inom arkipelagen även om det bara gäller en fritidsresa. Gäller det öar som befinner sig i kategori 3 eller 4 krävs ett negativt coronatest.
(Canarias7)

Talesman regering