Tre flyktingar som i början av april ankom till Lanzarote hade helt klart för sig vad de skulle göra när de anlände Kanarieöarna.

Det första var att gömma sina pass. Ordentligt inlindade i plast så att de inte skulle förstöras så skulle de omgående gömmas så att polisen inte kunde identifiera dem. Och på så sätt skulle de undgå att sändas tillbaka till Marocko, varifrån de kommit med en av många flyktingbåtar.

Rädslan av att komma tomhänta tillbaka till Marocko var stor. Ännu större blev risken för misslyckande med tanke på de 3.000 euros som resan i flyktingbåt kostat var och en av dem.

När dessa personer senare överfördes till ett flyktingläger på Tenerife förändrades situationen totalt. De behövde nu sina pass för att kunna få resa vidare till det spanska fastlandet där övriga familjemedlemmar väntade.

Tack vare en kvinnlig advokat som hjälper flyktingarna med många olika ärenden lyckades de emellertid få tillbaka det som de själva valde att kalla ”sina hjärtan” – det vill säga möjligheten att resa vidare.

Genom ett videosamtal lyckades de guida advokaten till den plats där de gömt passen. Advokaten fann fram och hittade passen som var oförstörda. Dessa är nu återlämnade till de tre som hoppas på en vidareresa till fastlandet inom några dagar.
(Canarias7)

Hand med pass