Gran Canaria och Tenerife blir kvar i restriktionskategori 3 ytterligare en vecka…minst. Dock med vissa lättnader.

Efter gårdagens, torsdag, möte i den kanariska regeringen beslutades det att de två största öarna (till invånartal) skulle förbli i densamma kategorin som de senaste veckorna. Även om antalet smittade på Gran Canaria stabiliserats och till och med minskat lite, så ligger antale lite för högt menar regeringen. Dessutom kunde vi redan igår läsa i tidningen att intensivvårdsavdelningarna är hårt belastade på Gran Canaria.

När det gäller Tenerife har antalet smittade snarast ökat den senaste tiden varför det var helt klart att ön skulle förbli i restriktionskategori 3.

Även den lilla ön El Hierro får ökade restriktioner när man flyttas från kategori 1 till kategori 2.

Regeringen varslade emellertid om ett par lättnader i restriktionerna för de som befinner sig i kategori 3.

Bland annat står det klart att utegångsförbudet minskas något, då befolkningen kommer att få vistas ute till klockan 23.00. Sedan får man hålla sig hemma till 06.00 om man inte har godkända skäl för att vistas ute (arbete, läkarbesök etc).

Regeringen varslade också om att man kommer att ta bort reseförbudet mellan öarna inom kort. Resande kommer att göras möjligt om resenären kan uppvisa ett negativt coronavirustest.

Däremot fortsätter barer och restauranger att ha förbud för servering inomhus och vid bardiskar. Servering är endast tillåten på uteserveringar och där måste minimiavståndet mellan borden vara 2 meter samt att kapaciteten totalt inte får överstiga 50%.
(Canarias7)

Presidente Torres