Detta konstaterande är väl i och för sig ingen nyhet. Alla verksamheter inom turismen, vare sig det handlar om hotell, flygbolag, resebyråer, researrangörer eller leverantörer till dessa, har lidit stort under hela pandemiperioden. Och fortsätter att lida.

Den spanska organisationen Exceltur, som representerar turistföretagen i landet, kom idag, tisdag med sina previsioner för den innevarande året. Och det är en betydligt sämre bild än den samma organisation målade upp i januari.

 

Representant Exceltur

Orsaken är förstås att alla restriktioner och nedstängningar gjort att första kvartalet blev helt katastrofalt. Och det andra kvartalet, där man förutsett en kraftig ökning i och med påsken och därefter en gradivs återhämtning av turismen, visade sig bli tvärtom. Påsken blev en riktig flopp och resten av det andra kvartalet ser ut att bli en lång väntan på vad som komma skall från övriga europeiska länder.

Totalt menar Exceltur att landet kommer att gå miste om 73 miljarder euros under 2021. Dessa siffror är då jämförda med den senaste ”normala” året, 2019. Det skulle innebär att turistsektorn når upp till 47,5% av den omsättning som skedde 2019. Dessa previsioner ligger dessutom i linje med de som den spanska regeringen uttalat.

År 2019 omsatte branschen 154.500 miljarder euros. I fjol, 2020, var siffran 29 miljarder…

Inom turistsektorn har 755.000 jobb gått förlorade i Spanien. Av dessa är 445.000 personer permitterade, det vill säga med möjlighet att kunna återgå till sina jobb. Övriga 310.000 personer har blivit av med sina jobb. Uppskattningsvis 32.000 företag har stängt igen sedan pandemins utbrott.

Exceltours prognos för sommaren är att den inhemska marknaden återhämtar sig i stort sett till 2019 års nivåer. Däremot kommer den internationella turismen att fortsätta att släpa efter och uppgå till ungefär 49% av 2019 års siffror. Detta gällande sommarsäsongen.
(Canarias7)

Strand