Vi är tillbaka på 80-talet. Allting var preparerat och klar. Ytterligare en turistort skulle växa fram på den sydvästra delen av Gran Canaria. Orten hette Veneguera och hade, liksom andra orter i kommunen Mogan, ett fördelaktigt klimat, där själva dalgången skyddades av de omkringliggande bergen.

Men denna gång tog det stopp. Protesterna var många och högljudda och till slut tvingades alla inblandade parter att dra sig tillbaka. Veneguera skulle inte bli något nytt Puerto Rico.

Stranden i Venegera

Byggnadsfirman Lopesan, som numera också är en av de ledande hotellkedjorna på ön, köpte denna dalgång och dess 2.800 hektar.

Och när det stod klart att det inte skulle bli någon bebyggelse, så började Lopesan istället att preparera området för att odla. Av de 29 hektaren som år 2014 var odlingsbara är ytan nu uppe i 70 hektar.

Framför allt är det bananer som odlas, men totalt odlar man faktiskt 64 olika sorters frukt och grönsaker i dalgången för tillfället.

Den största delen av skördarna går till sina egna hotell, vilket ju idag ligger i linje med miljötänkande och närodlat.

Femtio anställda skördade i fjol 1.176.000 kilo frukt och grönsaker på denna stora ”finca”. Huvuddelen var, som sagt, bananer, vars skörd utgjorde 780.000 kilo. Men man skördade också 96 ton med mango, 82 ton apelsiner, 60 ton citroner, 48 ton annanas, 27 ton avokado, 23 ton med papayas och 10,5 ton med grapefrukt – bland annat…

Meningen är att fortsätta att utveckla dalgången för mer jordbruk. Det finns ännu gott om plats att avancera ner mot havet.

Veneguera ligger strax bortom Puerto Mogan (vår anm.)

(Canarias7)

Vengera dalgång