Bland de rådgivare till den kanariska regeringen finns det flera som är överens om att det inte finns någon genomförd studie som visar att coronaviruset skulle smitta mer på barer och restauranger än någon annanstans.

Därför har företagarföreningen svårt att förstå de kanariska myndigheternas envisa nedstängning av dessa lokaler.

Servitris vid bord

Idag, när Gran Canaria och Tenerife befinner sig i restriktionskategori 3, får barer och restauranger endast servera på sina uteserveringar. Och även där är antalet sittplatser minimerat till 50% av den normala kapaciteten. Inomhus eller vid bardiskar får ingenting serveras.

Nu menar branschen att detta måste ändras. Annars kommer en katastrof att ske bland barer och restauranger som kommer att tvingas stänga för alltid.

Många barer och restauranger saknar möjlighet att montera upp en uteservering och alla dessa måste, enligt nu gällande regler, hålla helt stängt.

Det borde, tycker man inom branschen, finnas lite andra kriterier där avstånd mellan bord, ventilation och liknande kunde vara avgörande istället för att bara döma utifrån nuvarande regler.

Hälsomyndigheten ställer sig inte helt negativ till att studera situationen och har redan haft möte med branschens föreningar om hur man skulle kunna gå vidare.
(Canarias7)

Serviitör vid bord