Turistföretag slänger långa blickar på marken där cementfabriken är belägen, i byn ”Pajar” precis på gränsen mellan kommunerna San Bartolome de Tirajana och Mogan. Fabriken och dess hamn ligger i San Bartolomé de Tirajana.

Den koncession som gavs till företaget som driver cementfabrriken går ut inom kort efter att ha gällt i 50 år. Fabriken har begärt en förlängning på ytterligare 25 år, något som nu håller på att behandlas av den kanariska regeringen.

Marken där själva fabriken finns tillhör emellertid ”Ceisa”, företaget som också driver fabriken. Det var också Ceisa som bekostade och byggde den hamn som nu är det stora diskussionsämnet.

Både befolkningen i byn El Pajar och myndigheterna i kommuen San Bartolome de Tirajana är positiva till både fabrik och hamn.

Nu går dessutom fabriksledningen ut och säger att fabriken blir kvar. Punkt! Med eller utan hamn, kommer fabriken att fortsätta att producera cement, precis som man gjort under de senaste 60 åren.

Och utan hamn kommer transporter till och från fabriken att utgöras av ett 100 tal långtradare om dagen – det rimmar illa med dagens strävan efter miljövänlighet.
(Canarias7)

Cement fabriken