Den spanska turistministern, Reyes Maroto, förklarade för pressen igår att antalet reservationer för turistområdena i landet hade ”exploderat” inför upphörandet av ”alarmperioden” den 9 maj. Framför allt gällde detta reservationer för de två ö-grupperna i landet, Balearerna och Kanarieöarna.

Turistministern sa till och med att denna information kom direkt från öarna…

Reyes Maroto

Den spanska turistministern, Reyes Maroto

Men på öarna känner man inte till några sådana uttalanden. Inte heller känner man igen den situation som ministern målar upp… Tvärtemot!

Den senaste tidens ökande antal Covid fall är en av anledningarna till att turistbranschen motvilligt ser att chansen för en bra sommar minskar. Men det är inte enda anledningen. Storbritanniens krav på flera PCR tester efter hemkomst kommer att göra resans totalpris så högt att många kommer att avstå från att resa. Spridningen av coronaviruset och ytterligare tilltag i Tyskland håller också igen utvecklingen.

Men, som branschrepresentanter på Kanarieöarna också nämner, så handlar maj och juni om månader då skolorna fortfarande är igång, och få människor väljer att ta semester, med hänvisning till den egna, inhemska marknaden.

Under juli och augusti kommer många spanjorer att välja att stanna i landet och fira sin semester, vilket säkerligen kommer att märkas på reservationerna, men inte ännu. Omständigheterna som råder har gjort att folk reserverar sin semester i sista stund. Vanligtvis en vecka innan avresa. Detta då man känner sig osäker på vilka restriktioner som kommer att finnas. Om flygen verkligen kommer att gå. Och, om man fortfarande är frisk så att man kan resa.

Källor på Kanarieöarna ser inte med blida ögon på ministerns helt felaktiva uttalande, men utgår samtidigt ifrån att det är något slags försök att visa en optimism inför branschen och folket i största allmänhet.
(Canarias7)

Amadores stranden