Han som representerar centralregeringen i Madrid på Kanarieöarna, Anselmo Pestana, besökte under gårdagen flyktinglägret ”Las Raices” på Tenerife, där relativt många problem uppstått bland flyktingarna. Ungefär 2.000 flyktingar befinner sig på denna förläggning.

Synpunkter på behandling och inte minst maten har framkommit i pressen,liksom reportage om våldsamheter.

Anselmo Pestana

Anselmo Pestana representant från centralregeringen

Under fjoråret ankom ungefär 29.000 flyktingar från Afrikas kuster till Kanarieöarna. Enligt Anselmo Pestana, finns det idag ungefär 7.000 personer kvar. Av dessa är 5.000 personer som omhändertagits av migreringsministeriet och ytterligare 2.000 minderåriga som hamnar under den kanariska regeringens ansvar.

Ansvariga personer intygar att stora mängder flyktingar har sänts tillbaka till sina respektive länder, eller skickats vidare till det spanska fastlandet. En del har på egen hand tagit sig vidare i den mån de kunnat.

Han förnekar att centralregeringen ”övergivit” Kanarieöarna när det handlar om flyktingproblematiken. Han påminner om den spanska regeringens upprepade försök att få mer solidaritet från EU.

Han menar också att de diplomatiska förhandlingarna måste intensifieras för att komma tillrätta med problematiken. Samtal förs idag med Marocko, Senegal och Mauritanien. Till dessa länder har det även förhandlats fram möjligheter för att återföra flyktingar.

Dessutom påpekar han att 40-60% av de flyktingfarkoster som försöker ta sig iväg från den afrikanska kusten stoppas innan de hunnit iväg.
(Canarias7)

flyktinglägret ”Las Raíces”

flyktinglägret ”Las Raíces” på Tenerife