En flyktingbåt med 23 personer ombord hade turen att upptäckas av en fiskebåt när de befann sig 220 kilometer söder om ön El Hierro.

Hade fiskebåten inte upptäckt dem så hade de varit förlorade i Atlanten. Dessvärre gjorde detta ingen skillnad för fyra av de ombordvarande som redan omkommit under den långa resan från, som man tror, Mauritanien eller Senegal.

Även övriga ombordvarande var skadade, varav 3 allvarligt. Fjorton av passagerarna var måttligt skadade av resan och tre personer endast lätt skadade.

Samtliga fördes till sjukhus på Tenerife.

De överlevande räddades samtliga genom tre olika helikopteringripanden. De första rapporterna gjorde att man trodde att antalet döda var fler, eftersom nästan inget liv var att ses ombord när fiskebåten anlände. Manskapet ombord på fiskebåten försökte få flyktingarna att ta emot vatten och kex som kastades över till dem. Därefter väntade de på plats till dess att räddningsmanskapet från kustbevakningen ankom.

De fyra omkomna omhändertogs så småningom av en av kustbevakningens fartygt som hade sänts till olycksplatsen.

Detta innebär att antalet omkomna på den så kallade ”Ruta Canaria”, det vill säga flyktvägen från Afrikas kust till Kanarieöarna, nu uppgår till 47 personer under 2021. Det vill säga att det är det antal omkomna man känner till.
(Canarias7)

Ambulans med Immigranter