Ett stort tillslag mot den organiserade människosmugglingen gjordes under fredagen på Gran Canaria. Ett trettiotal personer har anhållits misstänkta för smuggling av personer och förfalskning av dokument.

Tillslaget startade på fredagsmorgonen i Arguineguin genom en kontroll av en frisörsalong. En annan frisör, ägd av samma person, undersöktes senare i Puerto Rico. Vidare kontrollerades en resebyrå, också den i Puerto Rico, och ett antal lägenheter i Puerto Rico, Playa del Cura och på diverse andra platser i kommunen Mogan.

De flesta personer som anhållits är marockanska medborgare. Men även spanjorer och italienare finns med bland dem som polisen slagit till mot.

Undersökningen fortsätter och man utesluter inte ytterligare häktningar de närmaste dagarna.

Operationen leds av myndigheten för kontroll av gränser och utländsk invandring (fritt översatt från Comisaria General de Extranjeria y Fronteras) i Madrid. Myndigheten har sänt personal till Gran Canaria där de fått hjälp av den lokala polismyndigheten.

Den illegala invandringen från Afrika nådde i fjol den näst högsta siffran någonsin med mer än 28.000 flyktingar. I år, fram till den 31 mars har 3.436 flyktingar anlänt till öarna.
(La Provincia)

Poliser