Den engelska researrangören Jet2Holidays informerade under gårdagen, fredag, att man beslutat att skjuta upp starten på sina flygserier till Spanien. Detta på grund av de oklara riktlinjer som den brittiska regeringen redovisat så långt.

Researrangören hade tidigare sagt att man skulle börja flyga till Spanien den 14 april, men har nu skjutit på startdatumet fram till den 24 juni. Ytterligare en smäll för hotell och turistindustri i Spanien, då Storbritannien är den klart viktigaste marknaden för Spanien. 

Jet2 transferbuss

Den brittiska regeringen har sagt att man öppnar för internationella resor från den 17 maj. Då kommer länder att delas in i tre olika kategorier beroende på smittograd och hur stor del av befolkningen som är vaccinerad, bland annat. Denna lista föreligger ännu inte, varför det är svårt för reseindustrin att fatta beslut.

För britter som reser till länder som är ”gröna”, det vill säga med stor del av befolkningen vaccinerad och en begränsad smittospridning, kommer man ändå att kräva att resenären testar sig med en PCR test innan avresa från semesterdestinationen. Därefter ytterligare en PCR test senast två dagar efter återkomst till Storbritannien.

För de som väljer att resa till ett ”orange” land krävs PCR test när man lämnar semesterorten samt två PCR tester vid återkomst. En efter två dagar och en efter åtta dagar. En karantän på 10 dagar krävs också idetta fall.

Samma antal PCR tester krävs för de som reser till ett ”rött” land. Men här krävs en karantän på ett av regeringen utsett karantänhotell. Uppskattad kostnad är där 2.000 euros.

Stenhårda krav med andra ord. Krav som har för avsikt att hålla folk i hemlandet med all sannolikhet. Och krav som kommer att begränsa turismen mycket kraftigt…
(Canarias7)

Engelska turister